• Bugemeester Mark Röell kwam Evert en Rika van Hamersveld-Nieuwenburg feliciteren.

    Roeland de Bruyn

Evert en Rika van Hamersveld 60 jaar samen

Bloembollentips voor de burgemeester

BAARN Nu wonen ze in een comfortabel appartement in de Parkstraat, maar hun kinderen brachten ze groot in de Schoolstraat. In het huis met de mooiste tuin van Baarn. Jarenlang viel de familie Van Hamersveld-Nieuwenburg in de prijzen.


Rika en Evert zijn 60 jaar getrouwd. De coronamaatregel zijn net iets versoepeld, dus het mocht weer gevierd worden. Afgelopen weekeinde kwam een groot deel van de familie samen in Greenfield's. Maandag kwam de burgemeester een taartje eten.

Mark Röell neemt altijd even de tijd voor een felicitatie en is benieuwd naar de levensloop van het echtpaar. De foto’s van de tuin uit de Schoolstraat worden opgediept. ,,Bij mij komt de helft van de bollen niet uit”, zegt Röell. ,,Je moet ze wel rechtop en niet ondersteboven in de grond stoppen”, grijnst Evert.

Wel tien jaar haalde Evert van Hamersveld een eerste prijs voor zijn tuin maar hij liet dan ook niets aan het toeval over. In het voorjaar tulpen en niet eentje, maar honderden. In de zomer de begonia’s en dan de tuin winterklaar maken. Een strak gemaaid gazon waar geen klavertje te bekennen was. Drie keer per jaar kwam de jury langsfietsen. Het was nog de tijd dat elke straat in het dorp werd bekeken.

Evert is opgegroeid op de boerderij aan het Zuidereind waar nu het geitenbedrijf van de familie Breij is gevestigd. Rika uit Hoogland werd verliefd op hem, maar ze wilde niet trouwen met een boer. In haar jonge jaren, ze werkte vanaf haar 15e, zag ze hoe zwaar werk dat was, niet alleen voor de boer maar ook voor de boerin. Evert werd geen boer maar timmerman. En zo trouwden ze op 29 juni 1960.

Evert is een echte Barinees, al 85 jaar. Van het Zuidereind, via de Schoolstraat naar de Parkstraat. Voor Rika was het nog wel een overgang maar het wende. Het is goed toeven in Baarn. De meeste familie en nu ook de kinderen wonen op fietsafstand en dat was maar goed ook want Evert en Rika hebben geen auto. Vroeger een solex en een Mobylette. Toen waren ze een van de eersten in Nederland met een elektrische fiets een Sparta Met. Duizenden kilomaters hebben ze ermee afgelegd naar Driebergen, Soest en Naarden.

Tot 30 juni 2017 toen Rika op de rotonde voor het politiebureau van haar fiets werd gereden. Een heftig ongeval dat tot de dag van vandaag zijn sporen nalaat. Toch zit ze er monter bij. Blij dat ze met zijn tweeën en familie het huwelijksfeest kunnen vieren. Evert: ,,We helpen elkaar een beetje. Dan komt het helemaal goed.”

In de woonkamer staat een reuze televisie en die is niet alleen voor Evert. Wanneer Feyenoord speelt is de tv voor Rika. Ze is verslingerd aan de Rotterdamse voetbalclub. Dat komt vooral door Wim van Hanegem. Dat vond en vindt ze een topper. Twee keer is ze met de trein naar de Kuip gereisd voor een wedstrijd. Ze zal het nooit vergeten.

Evert heeft na zijn verhuizing naar het appartement nog lang een volkstuin gehad aan de Drakenburgerweg. ,,We aten altijd A1-sla“, lacht zijn dochter. Samen met zijn broer die op het naast gelegen perceel tuinierde. Veel groenten maar toch ook nog een hoekje voor de bloemen. Veertig jaar was hij collectant in de Nicolaaskerk.

Alle werkzaamheden zijn nu neergelegd. Ook het verzorgen van de grond rondom het appartementengebouw, wordt aan andere overgelaten. Ze zijn blij dat ze 24 jaar geleden naar de Parkstraat zijn verhuisd. Pal in het centrum maar vanaf hun balkon kijken ze prachtig over groen Baarn.


door Eugene Leenders