• 2019: Burgemeester Mark Röell, winnaar Marco Driehuizen en kunstenaar Ruud Bijman (vlnr).

    Roeland de Bruyn

Vanaf vandaag genomineerde verhalen Baarnse Literatuurprijs in Baarnsche Courant

BAARN Wie wordt dit jaar de beste korte verhalenschrijver? De Baarnse Literatuurprijs komt in een spannende fase: de jury heeft na stevig beraad drie winnaars geselecteerd en twaalf verhalen genomineerd voor de Baarnsche Courant Publieksprijs. Als alle verhalen zijn gepubliceerd kan iedereen vanaf 18 juli zijn of haar stem uitbrengen op het favoriete verhaal.

De schrijfwedstrijd is een vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn en wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. De jury had z’n handen vol aan het lezen van alle ingezonden verhalen van maximaal 850 woorden. Het vorig jaar al bedachte thema ‘Alle tijd van de wereld’ bleek dit voorjaar wel heel actueel te zijn.

Er waren 168 inzendingen, weer meer dan in eerdere jaren, zoals 130 vorig jaar. Zes verhalen vielen af doordat ze niet voldeden aan de regels, bijvoorbeeld vanwege te veel woorden of het thema als titel. De jury bestaat in 2020 uit Sandra van Berkum, Liesbeth van Dongen, Cees Roodnat, Karin van der Raad en voorzitter Gooitzen Zwanenburg. Alle leden lezen en beoordelen alle binnengekomen verhalen. Deze zijn anoniem, de jury kan dus niet zien wie het verhaal geschreven heeft.

Ieder jurylid selecteerde zijn of haar tien beste verhalen. Die werden naar de voorzitter gestuurd en door hem bekeken op overlappingen. Dat waren er deze keer maar weinig, daarom zijn er in het daarop volgende juryoverleg maar liefst vijftig verhalen besproken op stijl, taalgebruik, fouten, kop-staart, logica, enzovoort.

Hier bleven vijftien verhalen uit over en de jury moest daar thuis nog eens goed op studeren. In een volgend overleg is besproken waarom welk verhaal wel of niet bij de twaalf genomineerden zou horen en na een stevige discussie zijn ook de drie winnaars gekozen. Binnenkort kunnen we allemaal meegenieten én mee-jureren. De twaalf beste verhalen zijn vanaf 6 juli te vinden op www.baarnseliteratuurprijs.nl en op papier te lezen in de Baarnsche Courant. Vanaf 18 juli tot 3 augustus kan via de website van de Baarnsche Courant gestemd worden voor de Publieksprijs.

Op zaterdag 5 september maakt burgemeester Röell tijdens een feestelijke bijeenkomst bekend wie de winnaar is van de Baarnse Literatuurprijs 2020 en welke schrijver de Baarnsche Courant Publieksprijs krijgt uitgereikt.

Vanwege het jubileumjaar voor de verhalenwedstrijd wordt dan ook een tweede lustrumboekje gepresenteerd.